CUINA

LA CUINA DE JULIOL:

El juliol consolida l'estiu, que arriba amb ganes de quedar-se amb nosaltres per gaudir de les terrasses, les cerveses fresquetes i una cuina especialment dissenyada per fer-nos més feliços. És temps de fruits vermells, dolços o salats, però sempre per afavorir la nostra dieta i cuidar la nostra salut.
El juliol és el teu mes, només has de venir a l'Olla per comprovar-ho.

PRODUCTES DE JULIOL

ELS TOMÀQUETS

Els tomàquets són, sense cap dubte, un dels ingredients fonamentals en gairebé la gran majoria de les cuines, especialment pels grans beneficis i propietats. Es poden menjar en amanides, però també sols, bullits, en salsa i una llarga llista de possibilitats.
No en va, tal com podrem anar veient al llarg del present post, destaca per la quantitat de minerals, vitamines i aigua (al voltant d'un 94%) que conté.

El seu color vermell intens, per exemple, és degut al seu contingut en licopè, una substància antioxidant que no es converteix en vitamina A, i que exerceix un efecte protector davant d'un gran nombre de problemes cardíacs.
Compta amb gran quantitat de vitamines (B, C i A), i més de tenir poques calories i greixos, és ideal en dietes per baixar de pes. Important és al seu torn el seu contingut en minerals, del qual destaca el potassi, encara que també posseeix fòsfor, magnesi i calci, entre molts altres.
El tomàquet és una hortalissa baixa en sodi, per la qual cosa, també, és molt recomanada en hipertensos.
És molt bo per ajudar en la digestió, en contenir sals orgàniques àcides. Precisament per aquesta qüestió, però, no és recomanable en persones que tinguin càlculs renals.
Si per exemple volem aprofitar tota la fibra dels tomàquets (qüestió que, com saps, ens ajuda a mantenir un sistema digestiu sa), sempre s'ha d'optar per menjar-nos el tomàquet amb la seva pell, sense pelar-lo.

Beneficis del tomàquet més importants:

Alt contingut en licopè, un antioxidant que ajuda a prevenir el càncer de pròstata en els homes.
En ser baixa en sodi és recomanada en la dieta de persones amb hipertensió arterial.
És rica en fibra, sobretot si es menja amb la seva pell.
Aporta vitamines (sobretot vitamines del complex B, C, A i E), així com minerals (com el potassi, fòsfor i magnesi).
Ajuda a fer bé la digestió.

Dites populars sobre el tomàquet:
- A Sant Vicenç dels Horts, tomàquets i pebrots.

LES ALBERGÍNIES

L’albergínia és aigua en un 92% i té un contingut en proteïnes baix, hidrats de carboni i cap greix. Comparada amb altres verdures i hortalisses, conté una quantitat mitjana de fibra. El seu contingut en vitamines no és específicament rellevant en comparació amb la resta d’hortalisses, però tot i així conté: Vitamina A i C, vitamines del grup B a més de potassi i calci.

Efectes sobre l’organisme:

Els efectes positius del consum de l’albergínia produïda a l’aire lliure durant la seva temporada plena (estiu), són diversos:
Estimuladora de la funció del fetge i la vesícula: l’albergínia, sempre que es cuini de manera senzilla i sense fregir, pot ajudar a afavorir les bones digestions perquè té un efecte estimulador de la funció del fetge. A més, les substàncies que li donen el sabor amarg tenen un efecte colagog, és a dir, estimulen el buidat de la vesícula biliar. La vesícula emmagatzema la bilis del fetge i està a punt per abocar-la sobre l’intestí prim amb l’objectiu d’afavorir la digestió dels greixos.
Conté potents antioxidants que ens ajuden a prevenir l’envelliment, el risc cardiovascular i les malalties degeneratives: l’albergínia conté nivells elevats d’àcid clorogènic, un dels antioxidants més potents que produeixen les plantes per protegir-se de les infeccions. També s’han identificat antocianines (flavonoides), uns pigments de color morat amb propietats molt antioxidants i que es troben a la pell de l’hortalissa. Aquestes substàncies sembla ser que tenen un efecte protector demostrat contra les malalties cardiovasculars, les degeneratives i el càncer.

Curiositats:

L'albergínia, segons la medicina tradicional xinesa, té una naturalesa tèrmica que tendeix a refredar, té un sabor dolç, redueix inflamacions i actua diluint la sang estancada. És específica per al tractament de la sang coagulada que afecta l'úter i també té acció homeostàtica (redueix el sagnat). S'utilitza per tractar les hemorroides amb sang, sang a l'orina i sagnat en general.
Influeix en el fetge, en l'úter i és particularment beneficiosa en la resolució d'emocions reprimides i en els efectes negatius que afecten aquest òrgan.
D'acord amb Paul Pitchford (a Sanando con alimentos integrales), les dones embarassades han de menjar albergínia en quantitats moderades.
Un remei natural a partir de l'albergínia consisteix a matxucar-ne la polpa i utilitzar-la per suavitzar cremades (sobretot les solars). Tradicionalment, també s'ha utilitzat per tractar berrugues i per alleugerir les zones adolorides del cos afectades per malalties reumàtiques, gràcies al seu efecte balsàmic.

Dites populars:

“Pel juliol, pobres dels que estan al sol”.
“Trons de juliol, molt soroll i poc brou”.

MENÚ DIARI

de dilluns a divendres

A L'OLLA volem oferir una gastronomia de qualitat i proximitat. Cada dia trobaràs un menú molt ajustat de productes locals i de temporada amb tot el gust i el "carinyo" que es mereixen. Et sorprendrà.

Primer o amanida, segon, beguda (aigua o vi), postre i cafè.

12€

L'AMANIDA DE JULIOL

L’Amanida del mes: enciams variats, tomàquet cor de bou, formatge de cabra fresc i anxoves - 9€

L’ENTREPÀ VEGETAL DE JULIOL

Entrepà vegetal: enciams variats, albergínia escalivada i ceba confitada

CUINA A LA TEVA MIDA

Sabem que tens mil i una raons per gaudir d'un dinar o un sopar en bona companyia. Per això des de l'Olla t'oferim la possibilitat de realitzar un menú a la teva mida.

L'Olla és el teu lloc, només has de venir per comprovar-ho.

Per consultes i reserves només heu de trucar al bar 634 58 40 50 o bé per correu electrònic:info@lolla.cat

RESERVES

Des d'un sopar amb els amics o amb la família, una trobada amb els companys de primària, sopars d'empresa i aniversaris. Tot hi cap dins de L'Olla.

Si voleu fer un bon àpat i fer salut, l'Olla és el vostre espai de trobada.

Per reservar només heu de trucar al bar 634 58 40 50 o bé per correu electrònic:info@lolla.cat